Conform TVR Moldova, într-o postare pe Facebook prilejuită de comemorarea încheierii domniei lui Ștefan cel Mare, Ambasada României în Republica Moldova afirmă faptul că în conformitate cu toate uzanțele de drept internațional ”România este singurul succesor juridic ascendent al istoricei Ţări a Moldovei cu capitala la Suceava şi Iaşi”.
În postare se menţionează că toate calităţile lui Ştefan cel Mare i-au permis acestuia să treacă cu bine peste momentele de criză majoră, generate fie de intervenţiile militare ale statelor vecine fie de încercări, din interior sau sprijinite din exteriorul ţării, de îndepărtare a sa de la domnie.
„În timpul domniei sale Moldova atinge apogeul dezvoltării sale statale, cunoscând o perioadă îndelungată de stabilitate internă, prosperitate economică şi linişte socială”, se arată în postare.
Potrivit reprezentanţei României, profesorul Ioan Aurel POP, preşedintele Academiei Române, spunea că „Ştefan cel Mare şi-a numit ţara sa, căreia noi îi zicem Moldova, «Ţara Românească»” (…) Ştefan, care a fost un unificator al românilor ante litteram. Recent, un cercetător din Cluj a descoperit în Arhivele de Stat din Milano un document tulburător, din 1489, prin care domnul Moldovei Ştefan cel Mare este numit «regele Daciei». Dacia figurează în mărturii veneţiene la finele sec. al XV-lea şi la începutul sec. al XVI-lea ca principal aliat al Occidentului în cruciada antiotomană. Prin urmare, Ştefan cel Mare este restitutor Daciae cu un secol înainte de Mihai Viteazul. Ştefan cel Mare nu este un simbol al moldovenismului, ci al daco-românismului, aşa cum s-a manifestat acesta în sec. al XIX-lea drept precursor al României unitare moderne”.
În aceeași postare, este menționat și faptul că titulatura de ”și Sfânt” acordată marelui voievod se datorează canonizării sale de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la 20 iunie 1992.