Ideea interviului de mai jos cu doamna Cristina FROLOV mi-a venit atunci când am recunoscut, într-o revistă online, o imagine în detaliu a fântânii arteziene de la Castel MIMI, atât de frumos numită ”havuz” în Moldova. Semn că locul îți lasă loc de amintiri subconștiente, nu doar prin grandoare.
Pe Cristina FROLOV o întâlnim la fel de des în presă, la concursurile de vin, cât și la întâlnirile operatorilor de turism. Modul ei de a lucra a devenit pentru mulți dintre noi imaginea Castel MIMI, un brand tânăr și în același timp cu tradiție. Un paradox care aproape este un fel de ”nou normal” în Republica Moldova.
A.P.: Castel MIMI e deja un brand cunoscut atât pe piața vinurilor produse în Republica Moldova, cât și ca atracție turistică. Știm cu toții povestea lui Constantin Mimi și a pasiunii sale pentru vin. Totuși, în istoria contemporană a poveștii vinurilor Castel MIMI , care a fost primul pas? Vinul sau castelul?
C.F.: Podgoriile, Vinul, scris cu ”V” mare… Ele sunt nucleul afacerii noastre. Castelul este o parte componentă. Castel MIMI a fost construit de către Constantin Mimi. Ulterior, el atrecut prin cel mai amplu proces de restaurare ce avut loc în Republica Moldova de la Independență încoace. Restaurarea a fost inițiativa familiei noastre. A fost o decizie de suflet, pentru că vinul este în viața noastră deja de trei generații.

”Modelul de afaceri Castel MIMI este unic.”
A.P.: Rezultatul lucrărilor de renovare și extindere a castelului sunt impresionante. Imaginea sa a ajuns să fie utilizată la un moment dat de Huawei ca fundal pentru telefoanele mobile produse de gigantul chinez. Ai simțit vreodată că imaginea Castelului MIMI eclipsează producătorul de vin Castel MIMI ?
C.F.: Modelul de afaceri Castel MIMI este unic. De fapt, nu cred ca există, sau cel puțin nu am identificat noi o altă vinărie sau atracție turistică în lume, care să aibă un model de afaceri atât de complex ca al nostru. Avem peste șapte centre de cost, iar fiecare dintre acestea ar putea la rândul lor sa se împartă în alte centre de cost. De fapt, acest lucru înseamnă că spectrul de produse este foarte larg, respectiv și piața cărora li se adresează acestea este diferită. Unii oameni iubesc producătorul de vinuri Castel MIMI, altora le place să bea un pahar de Roșu de Bulboaca în timp ce iau cina în restaurantul nostru gourmet. Altcineva preferă să-și bea paharul cu Rose de Bulboaca relaxându-se lângă piscină. Ne-am gândit și la turiștii care doresc să își înceapă ziua cu un pahar de ”Viorica”(n.r. soi local de viță de vie din Republica Moldova), să zicem. Cu gândul la ei a fost desenat balconul hotelului nostru boutique.
”Serviciul îmi aduce multă plăcere, și e la fel pentru toți membrii familiei.”
A.P.: Pentru o investiție la nivelul celei care s-a realizat la Bulboaca, poate fi surprinzător nivelul tău ridicat de implicare în gestionarea activităților de zi cu zi, dar mai ales de promovare ale Castel MIMI . Este o tendință personală spre micromanagement sau pasiune pentru lucrul bine făcut?
C.F: Castel MIMI este un mare startup. Așa cum am menționat, el cuprinde practic încă șapte alte startupuri. Iată de ce, odată ce pornesc un proces, un start-up intern, sunt foarte implicată. Procesul de implementare a unui nou produs/ zonă de activitate durează până cand am vedem că toate procedurile, regulementele scrise sunt însușite și stăpânite, astfel încât oaspeții care aleg serviciile noastre să fie încântați. Trec ulterior la o faza de observator și de audit. Este musai să fiu încrezutoare că mesajul pe care l-am gândit inițial să ajungă, prin prisma regulamentelor și a colaboratorilor noștri, nealterat la oaspeții noștri. Un bun antrenament pentru antreprenori este să acționeze precum în experimentul Puterea lui 10 (Powers of 10, experimentul din 1977), de zece ori în exterior și de 10 ori în interior. Life changing…
Serviciul îmi aduce multă plăcere, și e la fel pentru toți membrii familiei. Detaliile contează, mai ales atunci cand vorbim despre turismul de experiență, despre timp bine petrecut alături de familie și prieteni… Suprafața Wine Resortului Castel MIMI este impresionantă, însă noi oricum vrem ca fiecare oaspete să simtă prezența noastră, să simtă ospitalitatea familiei noastre. De aceea lucrăm mult la detalii.
Peste 1000 de butoaie de stejar francez
A.P.: În ultimii doi ani tot mai mulți iubitori de vinuri remarcă o creștere constantă a calității vinurilor Castel MIMI. Căror factori li se datorează acest proces evolutiv? Este doar o percepție subiectivă a publicului sau există o poveste interesantă în culise?
C.F.: Istoria Vinăriei Castel MIMI în culise este la fel de interesantă ca cea cunoscută publicului larg. Sunt motive atât subiective cât și obiective. Am lucrat mult cu podgoriile noastre, a durat un pic până am învățat cum să cooperăm cu terroirul specific, pentru ca strugurii nostri să fie perfecți, dar în același timp lucrările să fie cât mai respectuoase făță de mediul înconjurător. Am umplut beciurile cu peste 1000 de barriques din stejar francez de cea mai înaltă calitate. Apropo, avem cel mai mare număr de butoaie din țară. Am făcut multe upgrade-uri ale zonei de producere, am contractat oenologi străini să ne împărtășească secretele lor. Echipa din spatele Castel MIMI a evoluat și la capitolul preferințe și înțelegere a calității. Toate acestea sigur că au avut un efect pozitiv asupra întregului proces de producere.
A.P.: Am citit undeva că unul din efectele pandemiei asupra Castel MIMI va fi oprirea investițiilor planificate în turism anul acesta. Totuși, care e crezi că e cea mai importantă decizie pe care ați luat-o până acum pentru această linie de cost?
C.F.: Reorientare către alte piețe, modificarea modelului de business, regândirea filozofiei ospitalității și decizia de a păstra locurile de muncă pentru toți membrii echipei. Am reușit ca pe perioada pandemiei să îi integrăm pe fiecare în parte în alte activități ale noastre.