Cu ajutorul unui proiect finanțat de România, Liceul teoretic de limbă română „Mihai Eminescu” din municipiul Comrat va avea o nouă clădire, anunță Ziarul de Gardă.
Vineri, 19 iunie, a avut loc ceremonia așezării pietrei de temelie a noii construcții, unde a participat și ambasadorul României în Republica Moldova, domnul Daniel IONIȚĂ.
Proiectul de construcție a clădirii este finanțat de Guvernul României cu suma de 15 milioane de lei și din sursele bugetului de stat al Republicii Moldova în valoare de 5 milioane de lei.
Proiectul în valoare totală de 20 milioane de lei va fi realizat până la data de 1 septembrie 2021 de către compania locală TENERAB-BAȘ CIU S.R.L.
Evenimentul de astăzi demonstrează că România este consecventă atunci când susține fără niciun fel de rezerve parcursul european al Republicii Moldova. Din 2016 s-au schimbat multe, inclusiv guverne, dar a rămas neschimbată dorința noastră de a susține educația din Republica Moldova, a declarat E.S. domnul Daniel IONIȚĂ, ambasadorul României.
Clădirea nouă a liceului va benifica de sală de sport, cabine de duș, cantină și bloc sanitar, bibliotecă, laboratoare pentru lecțiile de fizică, chimie și biologie și alte facilități. În cadrul proiectului, vor fi executate și lucrări de modernizare a localului existent al licelului, respectiv: adaptarea toaletelor pentru elevii cu nevoi speciale, reamenajarea sălii de sport și a bibliotecii, transformarea unor birouri administrative în clase de studii.
Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” este singurul cu predare a limbii române din Comrat și necesitatea extinderii vechii clădiri a acestuia a rezultat din interesul tot mai mare al tinerilor din UTA Găgăuzia pentru studierea limbii române, interes reiterat și de autoritățile locale.
La 15 mai 2020 Adunarea Populară Găgăuză respingea proiectul
Așa cum relata Unimedia la acea dată, proiectul extinderii Liceului Teoretic ”Mihai Eminescu” a fost respins inițial a respins proiectul.
„Unii dintre deputații găgăuzi au demonstrat o o necunoaștere totală despre liceul nostru și au adus argumente caraghioase împotriva proiectului. De exemplu, au menționat faptul că în acest liceu învață copii din afara UTA Găgăuzia și că bugetul autonomiei nu ar trebui să finanțeze astfel de proiecte, care nu sunt în beneficiul locuitorilor. Numai că datele statistice contrazic totalmente aceste argumente. În cele 21 de clase din liceu, învață elevi de toate etniile, iar majoritatea sunt locuitori ai orașului Comrat, sau alte localități megieșe.”, relata în articolul citat domnul Ștefan BEJAN, profesor la acest liceu.
Primul-ministru și baștanul UTA Găgăuzia prezenți la ceremonie
La ceremonia din 19 iunie 2020 de la Comrat a participat prim-ministrul Republicii Moldova Ion CHICU, ministrul educației, culturii și cercetprii domnul Igor ȘAROV, bașcanul UTA Găgăuzia, doamna Irina VLAH, deputați în Parlamentul Republicii Moldova, reprezentanți ai autorităților locale, angajați ai Ambasadei României în Republica Moldova.