Un tribunal francez a trimis marți compania de transport cu autocarul lung-curier Eurolines în lichidare obligatorie, a declarat pentru Agence France Press un avocat reprezentând angajații firmei.
După 35 de ani, gigantul francez al transporturilor a oprit vineri operațiunile.
Situația a apărut după ce Eurolines a fost cumpărat de grupul german FlixBus anul trecut. Sindicatele susțin că holdingul a refuzat să caute un cumpărător pentru subsidiara franceză și profită de pandemia coronavirus pentru a desființa locuri de muncă.
La sfârșitul lunii iunie, FlixBus a solicitat deschiderea procedurii de faliment pentru filiala sa, dar instanța a solicitat ca Eurolines să continue să funcționeze sub administrarea unui judece timp de o lună.
„Flixbus a golit Eurolines de substanța sa, va recupera cota de piață și încearcă acum să scape de angajați fără să plătească nimic.”, a declarat domnul Pierre-François ROUSSEAU, un avocat care reprezintă angajații Eurolines.
Conducerea Eurolines a declarat că procedurile de insolvență împotriva celor 36 de persoane încă angajate de Eurolines au fost „inevitabile din cauza situației financiare în care se află compania.” și că ”dificultățile financiare ale firmei au fost „brusc și puternic agravate de criza economică și de sănătate provocată de pandemia COVID-19, care a lovit tot transportul rutier de călători și a provocat o scădere a cererii fără precedent la nivel global”.
Flixbus a întreprins eforturi pentru a salva Eurolines sub formă de investiții semnificative și un plan de reorganizare, printre alte măsuri, se arată în comunicat.
Aproximativ 20 de angajați au fost prezenți în fața sălii de judecată pentru desfășurarea procesului, care a avut loc în spatele ușilor închise.