Săptămâna aceasta, Financial Times a acuzat Ernst & Young că nu şi-a făcut treaba în mod serios cu privire la Wirecard. Potrivit cotidianului britanic, Ernst & Young a omis să solicite informaţii bancare cruciale de la o bancă din Singapore, unde Wirecard susţinea că deţine până la un miliard de euro în numerar. Aceasta deşi solicitarea acestor informaţii face parte în mod normal dintr-o procedură de audit.
Asociaţia de acţionari germani SdK a depus o plângere penală împotriva a doi auditori actuali şi a unui fost auditor de la subsidiara din Germania a Ernst & Young. Verificarea depozitelor bancare „este una din sarcinile cele mai facile” pentru un auditor contabil şi se face conform „unei proceduri foarte bine reglementată” acuză SdK.
La rândul său, firma de avocatură Schirp & Partner din Berlin a demarat la începutul lunii iunie o acţiune în justiţie care vizează Ernst & Young. Potrivit avocaţilor, Ernst & Young nu ar fi putut certifica conturile Wirecard timp de mai mulţi ani „fără o încălcare a obligaţiilor de control ale unui auditor”.
În condiţiile în care acţiunile Wirecard s-au prăbuşit cu 98% în ultimele zece zile, deţinătorii de acţiuni la firma germană de plăţi online sunt invitaţi de cabinetul de avocatură Schirp & Partner să se alăture unei acţiuni colective în justiţie care să vizeze Ernst & Young.
În afara Germaniei, asociaţia investitorilor olandezi European Investors (VEB) a invitat Ernst & Young să încheie un acord amiabil, în lipsa căruia ameninţă şi ea cu acţiuni în justiţie, susţine cotidianul german Handelsblatt.
Firma de audit Ernst & Young, care a refuzat să certifice bilanţul Wirecard pentru 2019, a recunoscut că au existat „indicii clare cu privire la o fraudă de mare amploare, care implicau mai multe părţi din întreaga lume şi diverse instituţii”, iar această declaraţie ar putea să se întoarcă împotriva sa.