În urma măsurilor aprobate odată cu intrarea României în stare de alertă, Federația Tinerilor Români de Pretutindeni a transmis Ambasadei Republicii Moldova la București o solicitare prin care atrage atenția asupra situației elevilor și studenților basarabeni afectați de perioada de carantină instituită după trecerea frontierei.
În text se menționează că tinerii care studiază în România sunt blocați ”între cele 14 zile de autoizolare obligatorii în cazul în care ar reveni după bagaje versus căminele care se închid în luna mai la nivel național”, se arată în scrisoarea publicată de către FTRP.
Elevii și studenții basarabeni au fost nevoiți să părăsească România la data de 15 martie 2020 din cauza carantinei, fiind asigurați la acel moment că vor reveni peste două săptămâni. Tinerii și-au lăsat lucrurile în cămine în speranța revenirii la cursuri.
Federația Tinerilor Români de Pretutindeni propune în scrisoarea transmisă Ambasadei Republicii Moldova la București rezolvarea situației prin organizarea de curse de autocar tur-retur autorizate de către autoritățile de resort și scoaterea obligativității autoizolării de 14 zile pentru elevii și studenții basarabeni, cu anumite condiții, sau prelungirea prelungirea termenului de evacuare a căminelor până va fi posibilă circulația fără restricții.
Până la momentul publicării acestui articol nu avem informații dacă o solicitare asemănătoare a fost transmisă și autorităților din România.
Federația Tinerilor Români de Pretutindeni este o entitate de nivel național, formată din 13 asociații reprezentative în 15 centre universitare, care apără și luptă pentru respectarea drepturilor tuturor elevilor și studenților români de pretutindeni, printre care se numără și basarabenii.
Situația la UAIC Iași nu e atât de neagră
Conform informațiilor publicate pe site-ul Universității Alexandru Ioan Cuza Iași, decazarea studenților se poate face în perioada 18 mai – 20 iunie 2020, conform unor liste de programare publicate pentru fiecare cămin în parte.
Conform site-ului universității ieșene, studenții care, din motive obiective, nu pot respecta data programată, sunt rugați să contacteze administratorul de cămin prin e-mail, pentru a fi reprogramați fie pentru o altă zi din perioada 18.05.2020-12.06.2020, fie pentru o zi din perioada 15 – 30 iunie 2020.
Pe același site se menționează că procedura de decazare se poate face și de către o altă persoană, dacă studentul transmite în prealabil informațiile necesare administratorului de cămin.
Later edit, 15.05.2020, ora 09.31 p.m.:
Între timp, am primit și răspunsul transmis de către reprezentantul Ambasadei Republicii Moldova în România față de adresa transmisă de FPTR. Mesajul transmis de domnul Emil JACOTĂ, Ministru Consilier / Prim Colaborator.
