Vinificatorii francezi urmează să transforme vinul nevândut în gel dezinfectant și etanol pentru a face loc producției din acest an, a declarat agenția agricolă din Franța.
Agenția guvernamentală FranceAgriMer a declarat că aproximativ 3 mln de hectolitri vor fi distilați ca urmare a scăderii vânzărilor în timpul crizei provocate de coronavirus.
Producătorii au fost afectați de închiderea barurilor și restaurantelor din Franța și din străinătate. Exporturile către SUA, care s-au redus la jumătate după ce administrația Trump a introdus taxe de 25% în octombrie anul trecut, au scăzut în continuare după izbucnirea Covid-19.
Măsura este finanțată de Uniunea Europeană
FranceAgriMer a declarat că, începând de vineri, 33 de distilerii au fost autorizate să colecteze 2 milioane hectolitri de vin nevândut pentru a-l transforma în etanol sau gel hidroalcoolic. Măsura este necesară pentru a elibera spațiul de depozitarea a vinului pentru producția din acest an.
Măsura excepțională a fost aprobată de Bruxelles, iar UE va finanța distilarea, a adăugat agenția. La nivelul Uniunii Europene, un total de 10 milioane de hectolitri de vin vor fi distilați conform schemei europene.
Vinificatorii au termen până la 19 iunie 2020 să solicite schema și să precizeze cantitatea de vin pe care doresc să o transforme. Aceștia li se vor plăti 78 EUR/ hectolitru de vin cu denumire restricționată geografic și 58 EUR/ hectolitru pentru cele care nu sunt regionale.
Alcoolul procesat prin procesul de distilare va fi utilizat de industria farmaceutică și cosmetică și pentru producerea gelului de igienizare a mâinilor.
Domnul Didier JOSSO, director al structurii care se ocupă de vinificați în FranceAgriMer a declarat: „Vinul distilat nu va fi folosit în niciun caz pentru producerea de băuturi spirtoase”.
El a adăugat: „Probabil va fi nevoie și de o stocare de etanol, dar cantitatea va fi mai puțin semnificativă decât pentru vin.”
Regiunile cele mai afectate
Vinificatorii de Bourgogne declară că au mai puține stocuri decât omologii lor din Bordeaux, dar mulți dintre ei au avut o singură recoltă completă de struguri în ultimii patru ani. Vița burgunzilor a fost deteriorată de grindină în 2016, de ger în 2017 și de ger și secetă în 2019.
Regiunea Champagne a fost afectată în special de criza coronavirus. Au fost raportate scăderi ale vânzărilor săptămânale de până la 64% în timpul carantinei, comparativ cu anul 2019.
Vinificatorii din Italia sunt, de asemenea, pregătiți să-și transforme produsele în dezinfectanți. În mai, uniunea agricolă Confagricoltura a solicitat guvernului autorizație și finanțare pentru această procedură. Asociația își propune să adune între 1,5 mln și 2 mln hectolitri de vin nevândut și să-l transforme în produs sanitar.
Procedura necesită un decret ministerial, pe care Confagricoltura speră să îl obțină până la sfârșitul acestei luni. În cazul în care nu se utilizează vinurile stocate în beciuri, sectorul se confruntă cu provocarea de a găsi spațiu pentru vinul produs după recolta din această toamnă.
În Spania, firma de sherry González-Byass a fabricat deja 5.000 de litri de gel de mână pentru spitale, case de îngrijire și centre de Cruce Roșie.